Klik hier voor de homepage van Formatiedansen.nl
Nieuws| Wedstrijden| Teams| Foto's| Video| Formatiedansen| Kampioenengalerij| Reglement| Links| Gastenboek| Contact

Formatiedansen in Nederland

Hieronder tref je de volgende aspecten van het formatiedansen in Nederland:

Wat is formatiedansen?
(deels ontleend aan: Wikipedia)

Formatiedansen is zowel sport, kunst als show. Acht dansparen die bewegen als één. Eén team dat kiest voor één thema, waarbij muziek en choreografie samensmelten. Dansers die intensief als team samenwerken en die verder komen door een ijzeren trainingsdiscipline. Eenmaal geboeid door formatiedansen, laat het je niet meer los.


Beleef Formatiedansen Latin American... met dank aan Formatieteam Double V.

Het formatiedansen is een vorm van stijdansen, alleen dan in teamverband. Een team van maximaal acht paren vormt al dansend de figuren op de dansvloer. Er zijn twee categorieën die internationaal aanvaard zijn, namelijk Standaard (Ballroom) en Latin American. De dansen in de categorie Standaard zijn Engelse Wals, Tango, Weense Wals, Slow Foxtrot en Quickstep (video). Onder Latin American vallen Cha Cha Cha, Rumba, Samba, Paso Doble en Jive (video).

Formatiedansen is een jury- en demonstratiesport die ook geliefd is bij de niet dans-kenners. Dit komt vooral door de showelementen die worden toegevoegd aan het dansen, zoals lifts en spectaculaire formatiefiguren. De wereld van sport gecombineerd met glitter en glamour: chique ballroom- en latin-jurken vol met Swarovski-stenen, mannen in strakke latin-outfit of juist in koket rokkostuum. Voeg daar een stijlvolle ambiance aan toe en het plaatje is compleet. Een overzicht van de Nederlandse, Belgische en Duitse teams tref je hier. De Nederlandse topteams zijn voor optredens te boeken via Dancedemo.

Choreografie en muziek
Elk team danst zijn ronde. Bij formatiewedstrijden duurt deze ronde maximaal 6 minuten, waarvan 4,5 minuten gereserveerd zijn voor het wedstrijdonderdeel en 1,5 minuut voor een introductie (opmars) en afsluiting (afmars). Bij de opmars en afsluiting mogen figuren uit andere dansstijlen worden gebruikt, zoals jazzdans, ballet of moderne dans. Het wedstrijdonderdeel wordt beoordeeld door een jury, de op- en afmars niet. Deze dienen enkel als aandachtstrekker voor het publiek. Hierin zijn ook showfiguren zoals lifts toegestaan die in het wedstrijdonderdeel niet mogen. Vaak wordt een gong gebruikt om de verschillende wedstrijdonderdelen van elkaar te onderscheiden. De paren dansen niet alleen synchroon, maar vormen daarbij figuren op de dansvloer zoals lijnen, diagonalen en cirkels. Dit alles dus in een medley van ongeveer 6 minuten.

De muziek wordt samengesteld uit een medley van de verschillende dansen. Elke dans van de discipline moet minimaal één keer voorkomen in de ronde. Standaardteams zijn dus verplicht om minstens een Engelse Wals, Tango, Weense Wals, Slow Foxtrot en Quickstep te dansen. Elk Latin team moet het doen met minimaal één Jive, Cha Cha Cha, Rumba, Samba en Paso Doble. Alle dansen moeten soepel in elkaar overlopen en het moet één geheel vormen.

Formatie routines geven dansers de mogelijkheid hun vaardigheid om te bewegen als een team te laten zien in aanvulling op hun eigen techniek. In tegenstelling tot competities met individuele dansparen bestaat de choreografie voor een groot deel uit samenspel, zoals "round abouts" en "kettingreacties". Diamanten, vierkanten, diagonalen, cirkels en lijnen zijn figuren (of patronen) die onderdeel van de choreografie kunnen zijn.

Beoordeling formatiewedstrijden
Bij formatiewedstrijden zit de Jury aan de voorkant van de vloer, bij voorkeur op de bovenste rij van de tribune. Zo hebben ze een goed overzicht over de figuren die er gedanst worden. De teams dansen richting de jury. De jury bestaat overwegend uit vijf, zeven of negen mensen die hun sporen verdiend hebben in de formatiedanswereld.

Jurering van formatiedanswedstrijden gebeurt volgens onderstaande vier aandachtspunten:

 • Maat en ritmische uitvoering
  Dansen de dansers in het door de dansen en choreografie vereiste ritme. Belangrijk hierbij is dat het karakter en de specifieke eigenschappen van een dans duidelijk hetkenbaar zijn.
   
 • Uitvoering van de choreografie
  De precisie van figuren, lijnen in de overgangen, gelijkmatige afstanden en gebruik dansvloer. Figuren die tijdens een verplaatsing over de vloer van vorm veranderen vormen de hoogste moeilijkheidsgraad.
   
 • Danstechnische prestatie
  De kwaliteit van een beweging in een specifieke dans en het gemiddelde van de individuele danstechnische vaardigheden. Zowel voettechniek als houding zijn hierbij van belang. Hieronder vallen ook de uitvoering en moeilijkheidsgraad van round-about varianten en pirouettes.
   
 • Overgang tussen de dansen
  Bij de wisseling van het ritme, het tempo en de figuren, moet doorlopend gedanst worden.

Niet beoordeeld worden muziek, aankleding en op- en afmars. Deze elementen vormen echter een voorwaarde voor een sterke interpretatie van de dansen en zijn een belangrijk onderdeel van het 'totaalplaatje'.

Kleding
Net als een individueel danspaar dragen de heren van een standaardteam een klassiek rokkostuum en de dames een mooie ballroomjurk. Bij de Latin teams wordt in sensuele Latin American-kleding gedanst. De kleding wordt zo goed mogelijk afgestemd op het thema van kür. Alle paren in een team dragen dezelfde kleding. Ook zorgen ze voor gelijke make-up en haarstijl.

Geschiedenis van het formatiedansen

Een exacte plaats en tijd waar het formatiedansen ooit gestart is, hebben we niet kunnen achterhalen. In de jaren ’20 en ’30 werden er in Duitsland, Engeland en Frankrijk stijldansdemonstraties gegeven door showteams. Deze teams dansten bijvoorbeeld een Engelse Wals met 4 paren en dansten synchroon dezelfde figuren. In die tijd werden er geen moeilijke patronen gedanst en er werd altijd op live muziek gedanst. Engeland was in die tijd één van de voorlopers.

In 1932 bracht mevrouw Olive Ripman het formatiedansen naar The Astoria Ballroom. Het werd geïntroduceerd als patroon- of schaduwdansen ("pattern dancing"). En dat is precies wat het aan een jurylid of publiek moet tonen. In die tijd was het toegestaan om met 4 paren te dansen. Tegenwoordig bestaat een formatieteam uit tenminste 6 paren, maar bij voorkeur (en maximaal) 8 paren.

In Engeland startte Peggy Spencer in 1938 een vier paren “Quickstep team” dat deelnam aan de eerste grote formatiewedstrijd “The Star Ball”. Het team van Mevrouw Olive Ripman won de wedstrijd. In die tijd was in Nederland de heer Bronmeijer sr. één van de initiators van een formatieteam.

Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde het formatiedansen zich verder en werden in verschillende landen de eerste wedstrijden gehouden. In Engeland werd het Standaard (Ballroom) Formatiedansen toegevoegd aan het “Open British” danstoernooi. In 1957 werd dit gewonnen door het team van Peggy Spencer. In 1961 werd ook het Latin Formatie dansen toegevoegd aan het inmiddels beroemde Blackpool-dansfestival.

In Duitsland vond het eerste officiële Duitse kampioenschap plaats in 1964. Bekende coaches uit die tijd waren Wolfgang Opitz (Hamburg) en Günter Dreesen (Düsseldorf). Het team “TTC im Harburger Turnerbund” van Wolfgang Opitz won het eerste Duitse Kampioenschap. In die tijd waren de Engelse Teams echter nog superieur, gevolgd door Duitsland en Denemarken.

Het eerste Wereldkampioenschap werd in 1973 gewonnen door Duitsland. Zij waren het eerste team dat een speciale muzieksamenstelling (toen nog op audioband!) had gemaakt voor de wedstrijd, zoals wij dat nu nog steeds kennen. In Engeland was dit echter tot 1985 verboden, waardoor de Britse teams hun leidende rol in het Formatiedansen zijn kwijtgeraakt.

De eerste grote kampioenschappen en winnaars waren:

Europees Kampioenschap Standaard 1965 Frank & Peggy Spencer Penge Formation Dancing Team, Engeland
Europees Kampioenschap Latin American 1965 Frank & Peggy Spencer Penge Latin Team, Engeland
Wereld Kampioenschap Standaard 1973 TTC Harburg im HTB, Duitsland
Wereld Kampioenschap Latin American 1973 TD Rot-Weiß Düsseldorf, Duitsland

In Nederland werd het eerste Formatiekampioenschap in 1979 voor Latin American gehouden. Het Ballroom formatiedansen volgde pas in 1985. De teams Quick Motion uit Soest en Vida (Vieberink Dansschool) uit Doetinchem domineerden de eerste jaren. Vida Doetinchem is ook het enige Nederlandse standaard (ballroom) formatieteam dat het ooit geschopt heeft tot vice-wereldkampioen (1981).

Het Vida-logo uit de jaren '90
Het Vida-logo uit de jaren '90.

Het succes van de Duitse teams leidde in de jaren ’90 tot meer aandacht voor de sport en een toename in het aantal teams. Dankzij de successen van onze Nederlandse teams op de EK’s en WK’s nam ook in Nederland het aantal teams toe, zij het in schril contrast met de bijna 200 teams in Duitsland. Op dit moment telt Nederland een tiental formatiedansteams die elkaar tijdens 3 grand prixs en een Nederlands kampioenschap beconcurreren.

In de afgelopen 10 jaren hebben de teams Moving Action (standaard) en Double V (latin american) in Nederland de boventoon gevoerd.

Organisatie en wedstrijden

Formatiedansen valt in Nederland onder de danssport die georganiseerd is in de Nederlandse Algemene Danssport Bond (NADB). Deze dansbond ondersteunt de wedstrijden in het formatiedansen en is lid van NOC*NSF en de Wereld DansSport Federatie WDSF. Binnen de NADB zorgt de Formatiecommissie voor de dagelijkse gang van zaken:

 • Marja de Geus, bestuurslid NADB
 • William Hermans, commissielid en formatiecoördinator
 • Vera Hauwert, commissielid Latin American
 • Walter Bonte, commissielid Standaard

De formatieteams in Nederland hebben overwegend een verenigingsvorm. Voor deelname aan de Nederlandse wedstrijden is individuele registratie van de formatiedansers bij de NADB vereist. Veel (formatie)dansers zijn daarnaast samen met andere dans(sport)ers verenigd in nationale dansersvereniging VDN, de Vereniging van Dansers in Nederland. De VDN is de enige landelijke vereniging die door dansers zelf gedragen wordt en die het belang van dansers op de eerste plaats zet. De VDN draait op vrijwilligers. Door voor maar 2 euro per maand lid te worden van de VDN kun je zelf gebruik maken van alle voordelen die de VDN je biedt en maak je kwaliteitsverbetering in de danswereld mogelijk. De VDN behartigt dansersbelangen en zorgt dat je gebruik kunt maken van een uitgebreid pakket collectieve voordelen.

Ga naar de website van dansersvereniging VDN

In Duitsland is het formatiedansen erg populair, het is één van de weinige landen waar ook grote sponsors "in de rij staan" voor de topteams. In landen als Nederland is het een veel kleinere sport. Dat neemt niet weg dat de Nederlandse teams internationaal gewaardeerd worden. De Nederlandse wedstrijden zijn, niet alleen competitief erg interessant, maar ook een feest om bij te wonen. Naar Neerlands´ goed gebruik.

De informatievoorziening over formatiedansen in Nederland vindt grotendeels plaats via de website die je nu bekijkt. Op de contact-pagina vindt je meer informatie over Formatiedansen.nl en hoe je, als je dat wilt, kunt bijdragen aan de website.

Internationale wedstrijden

De regels die nu volgen zijn een samenvatting van de WDSF-regels voor formatiewedstrijden op Europees en wereldniveau.
In de kampioenengallerij tref je een historisch overzicht van de winnaars van Europese en Wereldkampioenschappen formatiedansen.

 • Elk aangesloten land mag twee formatieteams afvaardigen in elk van de beide internationale stijlen (Standaard en Latin American).
 • Teams worden geselecteerd op basis van nationale wedstrijden.
 • Aan een internationale wedstrijd moeten minimaal vier landen deelnemen. Als er meer dan vijf teams tegen elkaar strijden, vinden er twee rondes plaats.
 • De sport anti-doping regelgeving is van toepassing.
 • Alle wedstrijddeelnemers moeten amateur zijn. Minimaal 12 dansers per team dienen een geldig paspoort te hebben voor het land dat zij representeren.
 • Elk team moet bestaan uit 6 tot 8 dansparen.
 • Bij Standaard is de outfit van de man zwart of midnight blue.
 • Bij Latin American mogen de mannen gekleurde shirts dragen, maar alle mannen dienen zich hetzelfde te kleden.
 • In de Standaard formatie zijn solo-gedeeltes (danspaar danst los van elkaar) beperkt tot 8 maten. Dit is bij Latin American, waar vaak los gedanst wordt, niet van toepassing.
 • Liften zijn niet toegestaan in het bejureerde gedeelte van de routine, maar worden gewoonlijk wel tijdens de opkomst en afmars toegestaan.
 • Een routine duurt maximaal zes minuten, inclusief opkomst en afmars. 4,5 minuut daarvan wordt bejureerd. De verschillende onderdelen van de gehele routine worden overigens met een gong aangegeven, zodat duidelijk is welk gedeelte bejureerd moet worden.
 • Formatie wordt bejureerd door juryleden die gespecialiseerd zijn in deze dansvorm. Het panel bestaat uit minimaal zeven juryleden uit verschillende landen.
 • Een voorzitter controleert tijdens de oefenrondes dat de regels niet overtreden worden.
 • In de eerste ronden markeren juryleden de teams die ze terug willen zien in de volgende ronde. In finalerondes krijgen de teams plaatscijfers en wordt het zogenaamde skating system toegepast.

Ik wil formatiedansen. Hoe pak ik dat aan?

Veel formatieteams zijn doorlopend op zoek naar nieuw talent, naar dansers die teamspirit zoeken en doorzettingsvermogen hebben. De Nederlandse teams hebben elk hun eigen wijze van opnemen van nieuwe dansers in hun team. Ze houden bijvoorbeeld audities of verwachten dat je al op een bepaald niveau actief bent. Neem contact op met de teams om te vragen wat de mogelijkheden voor jou zijn.

Wat zijn de minimale voorwaarden? Dat verschilt per team, maar om je een indicatie te geven:

 1. Je bent helemaal weg van dansen!
 2. Je houdt van teamspirit!
 3. Je leeftijd zit tussen 15 en 30!
 4. Je hebt minimaal 2 jaar op stijldansles gezeten!
 5. Je kent alle Ballroom- of Latin American-dansen!

Enthousiast geraakt? Meld je bij één van de Nederlandse teams. In dit overzicht zie je ook in welke plaats de teams hun thuishaven hebben.

Een nieuw formatieteam starten

Met 8 dansparen samenwerken in een team, de competitie met andere teams aangaan, maar vooral ook samen laten zien wat je kunt! Je bent geboeid door stijldansen en wilt een nieuw formatieteam starten. Hoe pak je dat aan?

Hier bestaat niet een kant-en-klaar recept voor, ook de ontstaansgeschiedenis van alle bestaande teams is niet gelijk. Zeker is dat je echt niet al bij de top van Nederland hoeft te horen om een beginnend team te starten. Hier enkele praktische tips:

Tip 1. Begin klein, maar vooral: begin!
Zoek een aantal dansparen om je heen, verenig je, zoek samen een locatie waar je terecht kunt en begin gewoon te trainen. Belangrijk is wel om te zorgen dat er een stok achter de deur staat, dus maak vaste afspraken wanneer je bij elkaar komt om te trainen. Als je toch afspraken aan het maken bent, is het ook goed om de taken te verdelen: wie regelt de locatie, de trainer, de promotie, de financiering? En wie is het gezicht naar buiten? Zorg dat niet alles op de schouders van één of twee personen terecht komt.

Tip2 . Zoek een locatie
Met wat geluk kun je in je eigen dansschool terecht en word je alleen maar aangemoedigd door je dansleraar. Immers, het is ook reclame voor zijn of haar dansschool! Buurthuizen of sporthallen zijn ook prima locaties. Een telefoontje naar de gemeente kan heel verhelderend zijn welke locaties geschikt en beschikbaar zijn. Voor sport (en daar behoort het dansen toe) zijn de tarieven vaak laag. Soms heeft de gemeente zelfs een potje waarmee ze je kunnen ondersteunen. Stelt de gemeente een verenigingsverband verplicht daarvoor, maar ben je nog niet zover? Dan kun je de landelijke dansersvereniging VDN vragen of ze die functie (tijdelijk) willen overnemen.

Tip 3. Zoek een trainer
Je kunt natuurlijk zelf als team een dansprogramma in elkaar zetten, maar dat gaat ten koste van je trainingstijd. Ook zie je zelf niet wat een trainer van buiten wel ziet. Een aardig startpunt bij het zoeken van een trainer is de NADB juryledenlijst. Een trainer kan ook een danser van buiten je team zijn – bijvoorbeeld iemand die al op hoog niveau danst – maar die wel inzicht heeft in de formatiewereld én over didactische vaardigheden beschikt. Dat laatste is misschien nog wel het meest belangrijk, dus let daarop. Je kunt één van de huidige formatietrainers hiervoor benaderen of op Formatiedansen.nl een oproep voor een trainer zetten. Vul daarvoor het contactformulier in.

Tip 4. Maak de financiering rond
Formatiedansen kost geld. Vooral voor de jurken en het inspelen of mixen van de muziekband heb je vaak een aardig budget nodig. Het meest handig is om als dit gaat spelen samen een vereniging op richten waar je elk een eerste storting in doet en daarna een vast bedrag lidmaatschapsgeld voor betaalt. Als er nog niet zoveel geld in de kas zit, kun je beginnen met een informele vereniging. Vraag ook eens aan andere formatieteams hoe ze dat aangepakt hebben. Je kunt daarnaast ook op zoek gaan naar een sponsor, maar richt hier niet al je pijlen op. Immers, een sponsor vinden kan knap lastig zijn en bedenk ook dat de meeste sponsors iets terug willen zien. Denk goed na over wat je als team mogelijk te bieden hebt. Ook geldt voor het zoeken van een sponsor: begin in de buurt. Vraag eens na welke ouder een bedrijf heeft dat wel wil bijdragen. Mogelijk wil ook het atelier dat de kleding maakt wel een donatie doen of een aantrekkelijke korting geven.

Tip 5. Drie zaken die je moet regelen om aan wedstrijden deel te nemen
Ben je zover dat je de strijd met andere teams wilt aangaan?

 1. Meld dan bij de formatiecoördinator van danssportbond NADB dat je deel wilt nemen aan het Nederlandse formatiecircuit. Via het contactformulier op deze website breng je ineens de formatiecoördinator en Formatiedansen.nl op de hoogte. Als je doorgeeft hoe het team heet, vanuit welke plaats het team komt, wat het thema van de show is (geef het aan als we dat nog even moeten stilhouden) en wie de trainers zijn, zetten wij dat op de teams-pagina op deze website. Als je al een fotootje van het team hebt, laat het even weten. We zullen je dan vragen de foto per email aan ons toe te sturen. Bedenk dat ‘gewoon beginnen’ met wedstrijden het beste is, zelfs als je niveau nog niet zo hoog is. Immers, wedstrijdervaring doe je maar op één plek op. Juist, op de wedstrijdvloer. Ook zul je merken dat je je kunt optrekken aan andere teams.
 2. Alle Nederlandse teams staan automatisch voor alle Nederlandse wedstrijden ingeschreven. Lees de reglementen goed. Daarin staat bijvoorbeeld dat het team uit ten minste 6 dansparen bestaat. Bij deelname dienen alle dansers in het team zich te registreren bij danssportbond NADB. Dat kan vooraf of ter plekke. De NADB rekent een bondsbijdrage en kosten voor een startzegel.
 3. LET OP: om te kunnen registreren bij de NADB dienen de individuele teamleden verbonden te zijn aan een NADB-lid (een danstrainer of dansersvereniging). Dat kun je doen door als team een vereniging te vormen die zich aanmeldt voor NADB-lidmaatschap. Voor het NADB-lidmaatschap betaalt je vereniging dan contributie. Alternatief is dat alle teamleden bij een ander NADB-lid aangesloten zijn, bijvoorbeeld een trainer of een reeds NADB-aangesloten andere dansersvereniging, zoals de landelijke dansersvereniging VDN.

Vragen?
We kunnen ons voorstellen dat bovenstaande informatie weer nieuwe vragen bij je oproept. Gebruik ons gerust als vraagbaak. Bedenk dat wij al jaren rondlopen in de danswereld, dus de meeste wegen wel kennen. Ook als je bovenstaande informatie wilt aanvullen, bijvoorbeeld met je eigen ervaringen, horen we het graag. Gebruik hiervoor het contactformulier.

 


Volg ons op Twitter Formatiedansen.nl op Twitter
/Formatiedansen

Follow Formatiedansen on Twitter

Agenda 2015
1/3 Regionalliga West
1/3 Civic Open
8/3 Regionalliga West
8/3 Bel-aL
14/3 Regionalliga West
1/3 Northern Masters
21/3 Bel-aL
28/3 Dance Explosion Gala
11-12/4 Junior Blackpool
18/4 Regionalliga West
19/4 Bel-aL Guldensporen
25/4 Regionalliga West
26/4 Bel-aL Dama Cup
9/5 BK Bel-aL
10/5 FTA Competition
27/5 Blackpool Festival
29/5 Blackpool Festival
30/5 Oostenrijks Kamp.
14/6 UK Formation
19/9 DAT-wedstrijd
17-20/10 Blackpool Sequence
31/10 NK Formatiedansen
14/11 Duits Kampioenschap
19-21/11 British Championships
28/11 WK Standaard
28/11 Donau-Cup
12/12 WK Latin American

Advertenties
Danskleding
Make-up
Haarstukjes
Muziek
Choreografie
Foto/video
Trainers
Trainingslocaties
Advertentie plaatsen

Prestaties per team

De historie van...
Teams Standaard
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch
Teams Latin American
Double V

© Copyright: 2014 Dancedemo en Kramer IT - Disclaimer