Klik hier voor de homepage van Formatiedansen.nl
Nieuws| Wedstrijden| Teams| Foto's| Video| Formatiedansen| Kampioenengalerij| Reglement| Links| Gastenboek| Contact

De geschiedenis van...

het Voetisch Formation Team 's-Hertogenbosch

In september 1992 wordt het Voetisch Formation Team (VFT) opgericht door Walter Bonte en Jan-Pieter van Lieshout. Dansinstituut Voetisch uit ’s-Hertogenbosch ziet in een klein demonstratie-team van ballroomdansers een leuke manier om het dansen te promoten in de stad en op open dagen in de dansschool. Dit is een groot succes en smaakt naar meer en al kort daarna start het team met het instuderen van een wedstrijdchoreografie onder leiding van Walter Bonte. En met leden werven, want voor “echt formatiedansen” had je eigenlijk wel acht paren nodig.

VFT op de NK formatiedansen 1995
VFT op de NK formatiedansen 1995 (fotograaf onbekend)

In haar eerste wedstrijdseizoen promoveert VFT direct uit de (toen nog bestaande) promotieklasse naar de hoofdklasse en al snel vindt het team zich terug rond de derde plaats op de nationale ranglijst achter teams als Moving Action en Vida. De eerste internationale ervaring doet het team op met deelname aan de Europacup in Berlijn in mei 1997 met choreografie Rhapsody in Blue en in oktober van dat jaar volgt meteen een nieuwe kans. Na het afzeggen van Vida mag VFT afreizen naar Chisinau (Moldavië) voor deelname aan de WK, haar eerste “firstclass” internationale kampioenschap. Het is de première van de nieuwe show Back to Nature en het levert een twaalfde plaats op, net geen halve finale.

Première van Back to Nature op de WK in Moldavië 1997
Première van Back to Nature op de WK in Moldavië 1997 (foto Maarten Keijsers)

VFT tijdens de Grand Prix van Doetinchem, januari 1998
VFT tijdens de Grand Prix van Doetinchem, januari 1998 (foto Theo Keijsers)

De Europese Kampioenschappen van 1999 vormen een volgend hoogtepunt. Inmiddels heeft VFT nationaal de tweede plek weten te veroveren en zich daarmee voor de EK, in het “eigen” Bossche sportcentrum De Maaspoort, weten te plaatsen. Met Celtic Spirit, gebaseerd op de populaire Iers/Keltische muziek van Lord of the Dance, Riverdance en bijvoorbeeld Secret Garden, haalt VFT ditmaal wel de halve finale en zelfs een achtste plaats. Toenemend enthousiasme voor formatiedansen binnen de dansschool, en toenemend niveau van het team, leiden er toe dat er een B-team wordt opgericht dat niet alleen als kweekvijver voor het A-team kan dienen, maar dat ook zelf aan wedstrijden zal gaan meedoen. Begin 1999 begint dit team met trainen en in het najaar van 2000 danst het VFT B-team haar eerste wedstrijd.

Celtic Spirit op de EK in Sportcentrum De Maaspoort 's-Hertogenbosch 1999
Celtic Spirit op de EK in Sportcentrum De Maaspoort 's-Hertogenbosch 1999 (foto Theo Keijsers)

Het VFT B-team op hun eerste wedstrijd in Kortrijk
Het VFT B-team op hun eerste wedstrijd in Kortrijk (fotograaf onbekend)

Hoe groots en gaaf formatiedansen kan zijn leert VFT dat jaar in Braunschweig, Duitsland. Chisinau en zelfs De Maaspoort verbleekten bij de uitverkochte Volkswagenhalle: meer dan 8.000 enthousiaste toeschouwers in een land waar je voor de verandering eens niet hoeft uit te leggen wat (formatie)dansen is en dat het een topsport is. Enkele teamleden delen zelfs handtekeningen uit. Celtic Spirit werd er speciaal voor ‘gepimpt’ tot Celtic Fire in bijpassende oranje jurken en wederom wordt de halve finale bereikt.

2002 begint nog goed: met For the Boys (gebaseerd op de gelijknamige film met Bette Midler) danst VFT andermaal in De Maaspoort een uniek EK Formatiedansen: een van de weinige keren met zowel ballroom- als latinteams in één toernooi. Met veel support op de tribunes wordt het een mooie wedstrijd. Maar later dat jaar gaat het minder: op de WK in Chisinau zijn de prestaties en de resultaten beneden peil. Het roer moet en gaat om: minder vrijblijvend en meer topsportmentaliteit, dat is het doel. Minder uren, maar efficiënter trainen, en er komt meer aandacht voor belangrijke randzaken als warming-up, conditie en mentale voorbereiding op wedstrijden. Voorjaar 2003 begint het dan weer de goede kant op te gaan. Inmiddels is ook Harry Gerth, voorheen al regelmatig gasttrainer, een vaste trainer van de groep geworden. Hoogtepunt zijn de WK in Stuttgart in december waar een sindsdien nog steeds niet overtroffen aantal van 24 teams aan de start verschijnt. Twee maanden later begint VFT aan een ware ‘goldrush’: in februari 2004 wordt voor het eerst de Beneluxtitel veroverd en dankzij nog twee gewonnen grand prixs gaat het team dat jaar voor het eerst in haar geschiedenis met de Nederlandse Rankingtitel naar huis!

VFT danst For the Boys tijdens de EK 2002, wederom in 's-Hertogenbosch
VFT danst For the Boys tijdens de EK 2002, wederom in ’s-Hertogenbosch (foto Theo Keijsers)

Beneluxkampioen 2004!
Beneluxkampioen 2004! (foto Peter Rommers)

Tijd voor een nieuwe show en vers bloed. Harry weet Rüdiger Knaack, trainer van wereldkampioen Braunschweiger TSC, over te halen om VFT te komen trainen. Uit zijn koker komt de absolute top-show van VFT: Pirates, gebaseerd op de filmmuziek van Pirates of the Caribbean. Nederlands Kampioenen Latin American Showdance Menno Hogeveen en Karin Karamat Ali tekenen voor de op- en afmars. Deze mensen halen het beste in de teamleden naar boven. Eerst een achtste plaats in oktober op de EK, daarna het Nederlands Kampioenschap en tot slot het absolute hoogtepunt in december in Braunschweig: voor het eerst danst VFT een finale op een WK! De stem van de presentator die na de halve finale bij het oplezen van de finalisten begon met “aus den Niederl...” staat bij alle dansers van toen nog in het geheugen gegrift. Nog volledig in een roes wordt de finale gedanst, maar “gelukkig hebben we de beelden nog”: voor het oog van live televisie, weet VFT de zesde plaats binnen te halen.

Pirates in actie, finale WK 2004 in Braunschweig
Pirates in actie, finale WK 2004 in Braunschweig (foto Peter Rommers)

In januari 2005 organiseert VFT voor het eerst de VFT Grand Prix, een eigen formatiecompetitiewedstrijd. Organisatorisch een groot succes, qua resultaat iets minder: het is weer even terug naar de tweede plek van Nederland. Gelukkig blijkt Pirates onverminderd populair en niet alleen op wedstrijden maar ook bij demonstraties zoals tijdens het dansevenement Wijchen Swingt Internationaal krijgt men de handen op elkaar. In september mag VFT met haar eigen zusje, inmiddels van VFT B-team naar In-2-Motion omgedoopt, naar de Europese Kampioenschappen. En weer lukt het om de finale te bereiken, VFT is zelfs dicht bij de vijfde plek.

Finale EK 2005 in Braunschweig
Finale EK 2005 in Braunschweig (foto Peter Rommers)

Met een nieuwe show wordt een nieuwe aanval ingezet op de nationale eerste plek. Geïnspireerd door de betoverende wereld van Cirque du Soleil zetten de trainers nog iets meer in op danskwaliteit en minder op show (video). Tijdens de derde editie van de VFT Grand prix betaalt het zich uit: in januari 2007 pakt VFT weer de felbegeerde eerste plaats! Een spannend seizoen volgt waarbij zowel VFT als Moving Action overwinningen pakken. Het komt dan aan op de laatste wedstrijd, de grote prijs van Oldenzaal. Als de jurybordjes omhoog gaan zien de VFT-ers dat de winst binnen is en daarmee ook het rankingkampioenschap 2006-2007.

VFT wint grandprix Kerkdriel 2007 (Foto Peter Rommers)
VFT wint grandprix Kerkdriel 2007 (foto Peter Rommers)

De spannendste wedstrijden zijn de gaafste en wat dat betreft zit je goed in 2007 en 2008. Het Nederlands Kampioenschap binnenhalen op de titelwedstrijd lukt net niet, maar het rankingkampioenschap wordt weer wèl geprolongeerd. Dit alles inmiddels onder een nieuwe naam: om de band met de dansschool en de vereniging meer te gaan benadrukken, komt het team vanaf dit seizoen uit als Danssportvereniging (DSV) Voetisch ’s-Hertogenbosch. In oktober mag men dan wederom samen met In-2-Motion naar een EK. Ditmaal wordt Moskou onveilig gemaakt. Twee weken later wordt DSV Voetisch ’s-Hertogenbosch Nederlands Kampioen. Dat is de start van weer zo’n spannend seizoen: op de thuiswedstrijd moet men de overwinning aan Moving Action laten, maar op de grand prix van Double V in Almere wordt weer wel gewonnen en opnieuw de rankingtitel in huis gehaald.

DSV Voetisch danst Cirque du Soleil op de WK 2007 in Stuttgart (Foto Peter Rommers)
DSV Voetisch danst Cirque du Soleil op de WK 2007 in Stuttgart (foto Peter Rommers)

Die zomer is het na drie seizoenen Cirque hoog tijd voor wat nieuws en de band wordt ingeruild voor Passionata. Een kür op warme, temperamentvolle spaanse muziek, licht geïnspireerd op de flamenco. Een gave show die zich echter soms wat moeilijk laat verkopen aan publiek en jury. Op de EK in Hongarije in oktober 2009 gaat het bijzonder goed. De NK maar vooral de WK in Ludwigsburg gaan stukken minder: een halve finale, maar voor het eerst in jaren wordt er zelfs geen enkele cross voor de finale gescoord. Door teruglopende ledenaantallen heeft In-2-Motion zich inmiddels terug moeten trekken uit de competitie (video In-2-Motion 'Pirates' eind 2008). De eerste twee grand prixs weet DSV Voetisch ook al niet lekker te scoren. Als langzaam duidelijk wordt dat ook het eerste team aan het eind van het seizoen te weinig leden overhoudt om door te gaan, weten de dansers zich nog één keer helemaal op te laden voor de allerlaatste wedstrijd. In Sportcentrum De Kreek, voor thuispubliek, knalt “VFT” nog een keer en sleept een overwinning uit het vuur (video).

Laatste wedstrijd – Het Passionata-team op de laatste wedstrijd, Kerkdriel 2010
Het Passionata-team op de laatste wedstrijd, Kerkdriel 2010 (foto Jack Doorman en Peter Rommers)

En met die klapper viel in april 2010 na bijna 18 jaar zonder onderbreking helaas (voorlopig?) het doek voor het formatiedansen van DSV Voetisch ‘s-Hertogenbosch.

Heb je opmerkingen of aanvullingen naar aanleiding van dit historisch verslag, neem dan contact op met Maarten Keijsers. Dat kan via het contactformulier op Formatiedansen.nl.

Toegift: oh ja... dan vergeet ik bijna nog deze zonnige foto van onze formatiecoördinator:

William Hermans in Zevenbergen
Deze bonusfoto van William Hermans is van de grand prix van Zevenbergen van 2003, waarschijnlijk genomen door William Dubbelaar.

Bovenstaande tekst mag vrij vermenigvuldigd worden, maar uitsluitend door de tekst volledig en intact te publiceren en met bronvermelding (www.formatiedansen.nl). Vragen hierover? Neem contact met ons op. Disclaimer.De historie van...

Standaard-teams
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch

Latin American-team
Double V


Volg ons op Twitter Formatiedansen.nl op Twitter
/Formatiedansen

Follow Formatiedansen on Twitter

Agenda 2015
1/3 Regionalliga West
1/3 Civic Open
8/3 Regionalliga West
8/3 Bel-aL
14/3 Regionalliga West
1/3 Northern Masters
21/3 Bel-aL
28/3 Dance Explosion Gala
11-12/4 Junior Blackpool
18/4 Regionalliga West
19/4 Bel-aL Guldensporen
25/4 Regionalliga West
26/4 Bel-aL Dama Cup
9/5 BK Bel-aL
10/5 FTA Competition
27/5 Blackpool Festival
29/5 Blackpool Festival
30/5 Oostenrijks Kamp.
14/6 UK Formation
19/9 DAT-wedstrijd
17-20/10 Blackpool Sequence
31/10 NK Formatiedansen
14/11 Duits Kampioenschap
19-21/11 British Championships
28/11 WK Standaard
28/11 Donau-Cup
12/12 WK Latin American

Advertenties
Danskleding
Make-up
Haarstukjes
Muziek
Choreografie
Foto/video
Trainers
Trainingslocaties
Advertentie plaatsen

Prestaties per team

De historie van...
Teams Standaard
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch
Teams Latin American
Double V

© Copyright: 2014 Dancedemo en Kramer IT - Disclaimer