Klik hier voor de homepage van Formatiedansen.nl
Nieuws| Wedstrijden| Teams| Foto's| Video| Formatiedansen| Kampioenengalerij| Reglement| Links| Gastenboek| Contact

De geschiedenis van...

het Moving Action Formation Team Waalwijk

• Nederlands Kampioen 1996 t/m 2003, 2005 t/m 2007, 2009 t/m 2012
• Benelux Kampioen 1995 t/m 2003, 2005, 2006, 2009 t/m 2012
• Ranking Kampioen Nederland 1996, 1999 t/m 2003, 2005, 2009
• Finalist WK 1996 t/m 2000, 2002, 2003
• Finalist EK 1999, 2002
• Kampioen Blackpool British Open 1995 t/m 2003, 2005 t/m 2007, 2009 t/m 2012
Uitgebreid prestatie-overzicht Moving Action A-team
Uitgebreid prestatie-overzicht Moving Action B-team

Musical Medley 1992 - 1996
Vanaf 1992 brengt het ballroom formatieteam Moving Action een onderhoudend musicalprogramma op de dansvloer. Op de klanken van No Business Like Show Business en van de musicals West Side Story, Cats en Cabaret wordt het fundament gelegd van een team dat de komende jaren de formatiescene in Nederland zal domineren en internationaal grote successen zal boeken.

Onder leiding van trainers Lizan van Empel en Ellen Brok trekt het sterk verjongde team in 1994 de aandacht van ballroomdocenten Piet en Gerrie Rullens die vanaf dat moment ook hoofdtrainers van Moving Action worden.

In maart 1994 wint Moving Action voor het eerst een nationale Grand Prix-wedstrijd. In oktober 1994 mist Moving Action het Nederlands Kampioenschap op één puntje verschil na twee derde plaatsen in 1992 en 1993. Het oogstjaar blijkt uiteindelijk pas na de wederom verloren NK van 1995 te beginnen. Moving Action wint overtuigend de ranking over het seizoen 1995 - 1996. In juni 1996 danst Moving Action naar de 5e plaats op het EK in het Duitse Oldenburg. De internationale doorbraak is een feit.

Musical Medley
Musical Medley

Secret Garden/Smile/Dances With Wolves e.a. medley 1996 - 1998
De eerste muziekband die Moving Action zelf laat inspelen is een medley van uiteenlopende muziek. Het brengt het team de eerste Nederlandse titel in 1996, waar de eeuwige concurrent uit die tijd Vida Ballroom voor het eerst op een NK wordt verslagen. In december 1996 bereikt Moving Action voor het eerst de finale van een WK. In Berlijn wordt het team 6e in een finale van acht teams. In de zomer van 1997 is er een 5e plaats op de EK in Ludwigsburg (Duitsland). In 1997 wordt Moving Action voor de tweede keer Nederlands Kampioen.

Jack
Jack

Piazzolla / Mouskouri e.a. medley 1998 - 2000
De basis van deze kür word gevormd door onder meer Tanguera van Astor Piazzolla, Recuerdos de Alhambra van Nana Mouskouri en Sing Sing Sing. In rode jurken met oranje mouw danst het team van succes naar succes. In 1998 is de derde landstitel een feit en reikt het team tot de 6e plaats op de Europese Kampioenschappen in Moldavië. De 4e plaats op de door Moving Action georganiseerde EK in 's-Hertogenbosch in 1999 en de 5e plaats op de WK in Polen in datzelfde jaar zijn successen die nadien niet meer zijn geëvenaard door een Nederlands formatieteam. Eind mei 1998 wint het team voor de eerste keer de British Open Championship in Blackpool. Ook in 1999 en 2000 danst Moving Action soeverein naar de nationale titel.

Rood-Oranje
Rood-Oranje

Chicago 2000-2001
All That Jazz... De hitmusical Chicago levert de titels voor deze showkür: All That Jazz, Cellblock Tango, Me and My Baby, Mr. Cellophane, We Both Reached For The Gun, Understandable, All I Care About Is Love en Nowadays. De Engelse wals in deze ronde komt ook uit het 'criminele' circuit: The Godfather Waltz. Chicago wordt maar één seizoen gedanst. Doordat de NK in 2000 in de zomer valt,verschijnt Chicago nooit op een NK.

Wel vallen de heren met zwarte, witte en rode strikken op tijdens de WK in Braunschweig in 2000 met een 6e plaats in de finale als gevolg!

Begin 2001 gaan Dansstudio Lizan en Moving Action elk hun eigen weg, waarmee een einde komt aan het trainerschap van Moving Action oprichtster Lizan van Empel en trainster Ellen Brok. Zonder hun inzet en enthousiasme voor de formatiedanssport had het formatiedansen in Nederland er heel anders uitgezien! De dansers uit deze periode zijn nog altijd een drijvende kracht achter Moving Action en ook Walter Bonte, oprichter en trainer van het Voetisch Formation Team, heeft zijn formatiepassie in de gelederen van Moving Action opgedaan. Oud-danser Richard Dingemans wordt als co-trainer betrokken bij het team.

Chicago
Chicago

Classics Today 2001 - 2003
Ladies and Gentlemen, it's time for classic! Classics Today is één van de stijlvolste producties van Moving Action. Kunstzinnig en klassiek, maar met een hedendaagse sound. Spannende tango's en Engelse walsen van Satie en Puccini waarbij je een speld kunt horen vallen. In de choreografie ligt de nadruk op zacht dansen en basics. Echte kippenvelmuziek met de dames in stijlvol wit, de jurk met een float bevestigd aan het kapsel. De opmars is een verzameling van individuele interpretaties van de muziek. Al met al een experimenteel en succesvol programma.

Moving Action wint met deze kür de NK-titels van 2001 en 2002 en schittert internationaal met 6e plaatsen in de WK-finale van 2001 in Berlijn en in de EK-finale van 2002 tijdens het door Moving Action georganiseerde unieke dubbele ballroom en latin EK in 's-Hertogenbosch. Ook wint het team voor de tweede keer de British Open titel in Blackpool. Richard Dingemans neemt afscheid als co-trainer.

Classics Today
Classics Today

Africa 2003 en 2005 - 2006
Moving Action neemt het publiek mee op reis naar het mystieke en kleurrijke Afrikaanse continent. In de opmars komt de zon op over de uitgestrekte Afrikaanse vlakten, waarna een explosie van rituele stammendansen plaatsvindt. In de openingswals vormen drie losse groepen uiteindelijk de perfecte eenheid op de klanken van het prachtige 'Adiemus'. De jacht wordt vertoond in de tango's waarin groepen elkaar opjagen over de dansvloer. Een variatie op het altijd populaire 'The Lion Sleeps Tonight' vormt het decor voor Afrikaanse vrouwen die laten zien wat ze in huis hebben en daarmee de heren uitnodigen voor de slow-fox.

De finale van de ronde is 'The Circle of Life', wat uiteindelijk het ultieme thema is van het leven en de natuur van Afrika in al haar pracht.

Door vriend en vijand wordt Africa betiteld als één van Moving Actions meest succesvolle choreografieën. In 2003 wordt het team Nederlands Kampioen en wordt 6e op de EK in Moldavië en 6e op het sterk bezette WK in Stuttgart.

Na een sabbatical jaar in 2004 waarin de meeste dansers van deze succesgeneratie afscheid nemen, voegt Michael de Nijs zich bij de trainersstaf en betreedt een grotendeels vernieuwd team de dansvloer in 2005. Wederom met succes. Alle nationale wedstrijden worden gewonnen, het nieuwbakken team wordt Nederlands Kampioen en eind 2005 in Polen danst het team zo de WK-finale in waar de 6e plaats wordt behaald.

Africa
Africa

Russia 2006 - 2007
Ter gelegenheid van de WK in Moskou in 2006 komt Moving Action met een kür gebaseerd op Russische muziek, samengesteld in samenwerking met (de inmiddels overleden) Oliver Wessel-Therhorn. De opmars is het romantische Otschi Tschornije en het wedstrijdgedeelte opent krachtig op de tango en quickstep Poljushko Polje. Bloedmooie Engelse walsen, het bekende Kalinka-lied en From Russia With Love vormen samen een krachtige compositie.

Het tumultueus verlopen NK in 2006 schrijft Moving Action op haar naam, terwijl een tweede Moving Action team getraind door Frank IJpelaar en Kurt Findhammer op de klanken van Africa met de tweede plaats aan de haal gaat. Een unieke prestatie! Helaas zijn er voor Moving Action met Russia geen internationale finaleplaatsen weggelegd, wel wordt het team 8e op de WK in Moskou. Tijdens de nationale Grand Prix wedstrijden in het voorjaar van 2007 ontstaat een spannende strijd om de eerste plaats met het Voetisch Formation Team. Voor het eerst sinds april 1996 moet Moving Action de ongeslagen positie prijsgeven aan dit team.

Russia
Russia

Queen 2010 Don't stop me now.....
... Cause I'm having a good time, having a good time! De beste rockband ter wereld verzorgt de muziek voor de show: A Tribute to Queen. Klassiekers als 'Somebody To Love', 'Who Wants To Live Forever', Under Pressure' en 'We Are The Champions' vormen de basis van de muziekband. Nu meer dan ooit: 'The Show Must Go On...' De muziek is samengesteld en gearrangeerd door en in overleg met oud-Moving Action danser Kurt Findhammer van www.formationmusic.com.

In september 2010 mist Moving Action met een 7e plaats net de finale van de EK in Ludwigsburg. Na een minder succesvol WK in Polen sleept Moving Action in december van dat jaar de 13e landstitel in de wacht.

Queen
Queen

James Bond 2007 - 2011
Spektakel, actie, sexy girls, stijlvolle smokings, snelheid, verleiding. De beste filmmuziek die bestaat. Deze elementen zijn onlosmakelijk verbonden met de show van Moving Action Waalwijk in de jaren 2007 - 2011: James Bond.

Met titels als Goldfinger, A View To A Kill, Golden Eye, Live And Let Die en Diamonds Are Forever en natuurlijk de James Bond Theme behoeft de muziek nauwelijks een nadere toelichting. De filmthema’s, onder meer geweldig vertolkt door Tina Turner, Duran Duran en natuurlijk Shirley Bassey, spreken tot ieders verbeelding.

Na de tegenslagen in het voorseizoen van 2007 slaat Moving Action met James Bond terug door voor de 11e keer Nederlands Kampioen te worden. Begin 2008 trekt het team van Voetisch weer aan het langste eind en ziet Moving Action af van deelname aan de NK, EK en WK van 2008. In 2009 komt Moving Action terug. De thriller met Voetisch mondt uit in een gedeelde eerste plaats op de ranking. In het najaar verdedigt Moving Action met succes de Nederlandse titel (nummer 12!). Het hoogtepunt met James Bond vormt de 7e plaats in de WK-finale eind november 2009 in Ludwigsburg.

Begin 2010 neemt Michel Smits de trainersrol van Michael de Nijs over als het team weer grote personele wisselingen moet ondergaan. Op de resultaten heeft dit alles weinig invloed: Moving Action wint weer de competitie over 2010. Na enkele wedstrijden Queen te hebben gedanst in het najaar van 2010 wordt er voor gekozen om in 2011 weer met James Bond de vloer op te gaan. Vanaf dat moment wordt de trainersstaf gevormd door Piet & Gerrie Rullens, Onno Butter en Kurt Findhammer.

Moving Action wint de ranking van het seizoen 2011.

James Bond
James Bond

Pirates 2011 - 2012
Op de NK van 2011 presenteert Moving Action de nieuwe show 'Pirates'. Zoals gebruikelijk zijn muziek en choreografie geheel in eigen huis ontwikkeld onder leiding van Kurt Findhammer. De indrukwekkende en krachtige muziek is voorzien van een choreografie met een extreem hoog aantal patroonwisselingen. Het dynamische 'Pirates' levert Moving Action de veertiende en vijftiende nationale titel èn het ranking kampioenschap 2012 op.

Pirates
Pirates

Moving Action stopt, het einde van een tijdperk!
In September 2012 heeft Moving Action de moeilijkste beslissing in haar bestaan genomen. Na ruim 28 jaar wordt definitief een punt gezet achter Nederlands meest succesvolle ballroom formatieteam ooit. Steeds weer opnieuw een team op moeten bouwen is voor een vereniging die niet aan een dansschool is verbonden een bijna onmogelijke opgave. Hierdoor is geconcludeerd dat het niet meer lukt om aansluiting te blijven vinden bij hetgeen altijd Moving Actions drijfveer was: de aansluiting te vinden bij de beste internationale teams en het halen van internationale finales.

Einde van een tijdperk

Aan dit verslag is grote zorg en aandacht besteed. Heb je opmerkingen of aanvullingen naar aanleiding van dit historisch verslag, neem dan contact op met Jan van der Veldt. Dat kan via het contactformulier op Formatiedansen.nl.

Bovenstaande tekst mag vrij vermenigvuldigd worden, maar uitsluitend door de tekst volledig en intact te publiceren en met bronvermelding (www.formatiedansen.nl). Vragen hierover? Neem contact met ons op. Disclaimer.De historie van...

Standaard-teams
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch

Latin American-team
Double V


Volg ons op Twitter Formatiedansen.nl op Twitter
/Formatiedansen

Follow Formatiedansen on Twitter

Agenda 2015
1/3 Regionalliga West
1/3 Civic Open
8/3 Regionalliga West
8/3 Bel-aL
14/3 Regionalliga West
1/3 Northern Masters
21/3 Bel-aL
28/3 Dance Explosion Gala
11-12/4 Junior Blackpool
18/4 Regionalliga West
19/4 Bel-aL Guldensporen
25/4 Regionalliga West
26/4 Bel-aL Dama Cup
9/5 BK Bel-aL
10/5 FTA Competition
27/5 Blackpool Festival
29/5 Blackpool Festival
30/5 Oostenrijks Kamp.
14/6 UK Formation
19/9 DAT-wedstrijd
17-20/10 Blackpool Sequence
31/10 NK Formatiedansen
14/11 Duits Kampioenschap
19-21/11 British Championships
28/11 WK Standaard
28/11 Donau-Cup
12/12 WK Latin American

Advertenties
Danskleding
Make-up
Haarstukjes
Muziek
Choreografie
Foto/video
Trainers
Trainingslocaties
Advertentie plaatsen

Prestaties per team

De historie van...
Teams Standaard
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch
Teams Latin American
Double V

© Copyright: 2014 Dancedemo en Kramer IT - Disclaimer