Klik hier voor de homepage van Formatiedansen.nl
Nieuws| Wedstrijden| Teams| Foto's| Video| Formatiedansen| Kampioenengalerij| Reglement| Links| Gastenboek| Contact

De geschiedenis van...

het Step in Time Formation Team Grootebroek

In april 2006 richt Frank Vriend, zelf begin jaren 90 formatiedanser bij het Double V-team en nu dansleraar, een demonstratieteam op bij dansschool Van der Linden in het Noord-Hollandse plaatsje Grootebroek. Dit vooral om de aldaar dansende jeugd te stimuleren langer op dansles te blijven en hen meer te interesseren voor het stijldansen in het algemeen. Zo gezegd, zo gedaan. Er melden zich ongeveer 20 jongelui aan en met hen wordt in 8 weken tijd een korte choreografie ingestudeerd op een medley van tango, engelse wals en cha cha. Na 2 maanden lukt het deze 2e jaars leerlingen met relatief weinig ervaring een spetterende demonstratie neer te zetten. Iedereen is enthousiast!

Step in Time demogroep 2006
De demogroep in 2006, waarvan er nu nog 5 dansers over zijn (foto Manon de Groot)

Na de zomervakantie wordt er met dezelfde show nog een aantal optredens buiten de dansschool gegeven, maar door tijd- en ruimtegebrek stopt het demoteam weer. Uiteindelijk op aandringen van de dansers van het demoteam, wordt na de kerst toch weer met oefenen begonnen. In 10 trainingen wordt een nieuwe show ingestudeerd voor een aantal optredens in de dansschool.

Zowel bij trainer Frank Vriend als bij Liesbeth Planje, voormalig trainster 7-voudig Nederlands Kampioen Rock 'n Roll Formation The Blue Boppers, ontstaat de wens een serieus Ballroom Formation Team te starten dat aan de nationale competitie mee kan doen. Dat betekent natuurlijk dat er een ‘muziekband’ (formatiejargon voor een CD waar de gemixte muziek voor de show op staat) en kleding moeten komen, dus dat er ook financiële middelen moeten zijn. In september 2007 wordt dit alles mogelijk met behulp van een enthousiaste anonieme sponsor. De muziek wordt gehuurd en de trainingen worden gestart. In de maanden daarna vallen er veel dansers af en komen er weer nieuwe bij, maar uiteindelijk in het voorjaar van 2008 is het programma klaar, de kleding besteld en wordt het team aangemeld bij danssportbond NADB onder de naam: Step in Time Formation Team.

Het debuut op het NK 2008 in Almere is groots! Het feit dat Step in Time als nieuwkomer niet misstaat tussen de ervaren en jaren aan de top staande teams, dwingt bij iedereen respect af. Met het thema Mary Poppins behaalt het team de derde plaats achter de Bossche teams In-2-Motion en winnaar DSV Voetisch. Helaas bestaat de competitie op dat moment slechts uit drie Ballroom teams. Toch is de prestatie groots, ziet het team er prachtig uit en noemt Walter Bonte, trainer van DSV Voetisch, het team zelfs het best debuterende team ooit!
Het is een prachtige start van het wedstrijdseizoen 2008 - 2009 ondanks dat één danser zeer ziek thuis achter moest blijven met, naar later bleek, een acute blinde darmontsteking.

Inmiddels is gebleken dat het vloeroppervlak van de dansschool te klein is om altijd op te trainen. Gelukkig kan het team rekenen op medewerking van gemeente Stede Broec, die sporthal De Kloet beschikbaar stelt om regelmatig in te trainen. Zo wordt er vast op zaterdagavond getraind en met enige regelmaat in de sporthal. De trainingstijd loopt op van 2 tot 6 uur in de week.

In de maanden na het NK 2008 volgt een reeks kleine hoogtepunten. Bij de Cinderella Cup in het Belgische Mortsel zet de jury Step in Time unaniem eerste. Een grote groep enthousiaste supporters is er getuige van dat het jonge nieuwe team de drie Belgische teams verslaat. Op de wedstrijd in Kerkdriel in januari 2009 weet Step in Time zich met een gelijk aantal crossen als In-2-Motion in de finale te plaatsen en in Almere op 11 april 2009 behaalt Step in Time een derde plek achter de nummers één en twee DSV Voetisch en Moving Action en laat daarmee nu In-2-Motion achter zich.

Step in Time NK 2009
NK 2009, een ploeg vol zieke dansers maar een overduidelijke bronzen plak (foto Perry Ligthart)

Op het NK 2009 verschijnen er voor het eerst sinds 2006 weer vijf Ballroom teams aan de start. Moving Action en DSV Voetisch gaan voor goud en zilver, maar de strijd om het brons wordt nu echt spannend. Onder luid gejuich van 107 meegekomen supporters danst het team ondanks de vele zieken onder de dansers de grotendeels vernieuwde choreografie wederom naar een duidelijke derde plek toe.

In maart 2010 op de Double V Cup in Almere zorgt Step in Time voor een bijzondere uitslag. Het team is technisch nog lang niet zo sterk als haar twee grote voorbeelden, maar danst de choreografie wel altijd behoorlijk strak. De wedstrijd wordt na het wegvallen van het team In-2-Motion weer door slechts vier Ballroomteams gedanst, nu met nieuwkomer Dance East er bij, en de uitslag lijkt daardoor voorspelbaar. Maar bij de open jurering verschijnt op de bordjes: 2 – 3 – 2 – 2 – 3. Drie juryleden plaatsen Step in Time dus op de tweede plaats. Door de verdeling van de enen, wordt Moving Action eerste en DSV Voetisch toch tweede, maar de uitslag is een absolute opsteker voor het team van Step in Time.

Step in Time wedstrijd Kerkdriel 2009
2010 Na de wedstrijd in Kerkdriel opeens de 2e plek op de rankinglijst (foto Peter Rommers)

In april 2010 neemt DSV Voetisch na bijna 18 jaar afscheid van de dansvloer. Met het verdwijnen van dit team, schuift Step in Time van de derde naar de tweede plek op de nationale rankinglijst. Met deze tweede plek plaatst het team zich voor deelname aan het EK en WK. Hoewel het niveau bij de internationale competitie een stuk hoger ligt dan in Nederland, laat je de kans op zo’n bijzondere ervaring natuurlijk niet schieten!

25 september 2010 is het zover. In het Duitse Ludwigsburg danst het team voor het eerst en binnen 2 jaar tussen de internationale topteams uit Duitsland en Rusland op het Europees Kampioenschap. Het is een geweldige ervaring en door een strak optreden wordt zelfs de halve finale en daarmee een uiteindelijke gedeelde 9e plek behaald (video). Op het WK dat amper 4 weken later in het Poolse Elblag plaatsvindt, behaalt het team de 13e plaats.

Step in Time op het EK 2010 Ludwigsburg
Halve Finale op het EK 2010 in Ludwigsburg aangemoedigd door 20 dolle supporters (foto: Edward Bakker)

Tijdens de voorbereidingen voor het EK en WK neemt Step in Time een behoorlijk risico. Tegelijkertijd wordt in het geheim ook getraind aan een nieuw programma. Vlak voor de vakantie zijn er enkele stukken choreografie geprobeerd en na de vakantie wordt besloten om zowel voor het EK, het WK en een nieuw programma te gaan. Het doel is om op het NK als een compleet nieuw team te verschijnen. Urenlange trainingen zijn er nodig om de moeilijkere choreografie strak te krijgen. Ook wordt er ondertussen door de trainer zelf aan nieuwe kleding gewerkt. Pas eind oktober is de nieuwe muziekband binnen en kan er voluit getraind worden. Eind november is alles bijna klaar als de moeder van trainer Frank overlijdt. In de laatste daardoor emotionele week voor het NK moet Liesbeth, samen met het team en hulp van ouders, met man en macht aan de kleding werken om het op tijd af te krijgen.

Zaterdag 4 december op het NK 2010 presenteert Step in Time haar nieuwe thema, Magic of Love (video). De dansers zijn in korte tijd in alle opzichten getransformeerd. Het team ziet er stukken volwassener uit en maakt net als in 2008 veel indruk op supporters, overige teams en juryleden. De drie teams die strijden om de titel zijn gewaagd aan elkaar. Dat is ook te zien aan de uitslag, want op één puntje na, wordt Step in Time net geen kampioen. De jurering is: 1 – 1 – 1 – 3 – 2 – 2 – 3. Alle Duitse juryleden geven een 1. Moving Action wint met één tweetje meer. Het komend wedstrijdseizoen zal spannend worden.

Step in Time NK 2010
2010 Vice-kampioen op het NK 2010 in een oversneeuwd Almere (foto Edward Bakker)

Heb je opmerkingen of aanvullingen naar aanleiding van dit historisch verslag, neem dan contact op met Frank Vriend. Dat kan via het contactformulier op Formatiedansen.nl.

Bovenstaande tekst mag vrij vermenigvuldigd worden, maar uitsluitend door de tekst volledig en intact te publiceren en met bronvermelding (www.formatiedansen.nl). Vragen hierover? Neem contact met ons op. Disclaimer.De historie van...

Standaard-teams
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch

Latin American-team
Double V


Volg ons op Twitter Formatiedansen.nl op Twitter
/Formatiedansen

Follow Formatiedansen on Twitter

Agenda 2015
1/3 Regionalliga West
1/3 Civic Open
8/3 Regionalliga West
8/3 Bel-aL
14/3 Regionalliga West
1/3 Northern Masters
21/3 Bel-aL
28/3 Dance Explosion Gala
11-12/4 Junior Blackpool
18/4 Regionalliga West
19/4 Bel-aL Guldensporen
25/4 Regionalliga West
26/4 Bel-aL Dama Cup
9/5 BK Bel-aL
10/5 FTA Competition
27/5 Blackpool Festival
29/5 Blackpool Festival
30/5 Oostenrijks Kamp.
14/6 UK Formation
19/9 DAT-wedstrijd
17-20/10 Blackpool Sequence
31/10 NK Formatiedansen
14/11 Duits Kampioenschap
19-21/11 British Championships
28/11 WK Standaard
28/11 Donau-Cup
12/12 WK Latin American

Advertenties
Danskleding
Make-up
Haarstukjes
Muziek
Choreografie
Foto/video
Trainers
Trainingslocaties
Advertentie plaatsen

Prestaties per team

De historie van...
Teams Standaard
Moving Action
Step in Time
DSV Voetisch
Teams Latin American
Double V

© Copyright: 2014 Dancedemo en Kramer IT - Disclaimer